Vruchtenjam met chiazaad

Chiazaad heeft de laatste jaren een enorme opmars begaan als zogenaamd superfood. Een benaming die er bij mij meestal voor zorgt dat mijn nekharen recht overeind gaan staan. Voor mij is het dan ook verre van de reden om met chiazaad te werken. Ik gebruik de zwarte zaadjes namelijk vooral vanwege het geleilaagje dat ze vormen zodra ze in aanraking komen met vocht.

Interessant, want dit betekent namelijk dat je chiazaad goed kan gebruiken als vervanger voor gelatine of geleisuiker. En in het geval van jam vind ik dat een ideale uitkomst. Natuurlijk omdat ik, wanneer ik een boterham of yoghurt met jam eet, liever niet die extra suikers binnen krijg. Dan neem ik liever later op de dag nog een stukje chocolade ;-). Maar ook omdat het de smaak van het fruit ten goede komt. Suikers verzwakken meestal de smaak van het fruit, terwijl met het gebruik van chiazaad het overgrote deel van je jam uit fruit en dus fruitsuikers bestaat. Aangezien we hier dagelijks toch twee porties van nodig hebben kan je dit net zo goed uit je zelf gemaakte jam halen toch? Eerder schreef ik al een artikel over snelle en langzame suikers, lees er hier meer over. 


Houdbaarheid chia jam

Ik hoor het je al denken, maar dat blijft toch nooit lang goed? Nee dat klopt, eenmaal geopend hou je de jam zo'n drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Dat is dan ook meteen het nadeel ten opzichte van jam met toegevoegde suikers. Maar natuurlijk heb ik er een oplossing voor gevonden! Ik voeg altijd een beetje citroensap toe en het is belangrijk om te zorgen dat je met volledig schone en uitgekookte potjes werkt. Net zoals je normaal met jam doet.

Verder verdeel ik de jam liever in veel kleine porties dan in een grote pot. Zo voorkom je dat je aan het einde van de week de halve pot moet weggooien. En wat ik meestal ook handig vind is om voor de zekerheid mijn voorraad in de vriezer te bewaren. Zo weet je zeker dat het zo vers mogelijk blijft en er geen bacteriën bij kunnen komen. Je kunt natuurlijk ook gewoon steeds een klein beetje maken aangezien het echt waar zo'n vijf minuten werk is. Onderstaand twee varianten van de fruitige spread.


'Interessant, want dit betekent namelijk dat je chiazaad goed kan gebruiken als vervanger voor gelatine of geleisuiker. En in het geval van jam vind ik dat een ideale uitkomst.'Bereidingstijd 5 minuten | wachttijd 10 minuten | benodigdheden eventueel een staafmixer

Ingredienten chia jam

250 g frambozen (diepvries)
2 rijpe kiwi's, in kleine stukjes gesneden

2 el water

4 el chiazaad

1 el honing

sap van 1 citroen

 

OF

 

250 g zomer-/ bosfruit (diepvries)

3 el water

sap en rasp van 1 citroen

1 el honing
5 el chiazaad

 

De bereiding voor beide varianten is het zelfde

Bereiding chia jam

Doe het fruit met het water in een steelpan en verwarm tot het fruit ontdooit en zacht is. Je kunt het nu met een vork een beetje prakken, als je geen hele vruchtjes in je jam wilt gebruik je de staafmixer

 

Roer het chiazaad, de honing en het sap (en rasp) van de citroen door de fruitpuree en laat dit tien minuten staan. Het chiazaad heeft nu een gelei achtig laagje gevormd dat er voor zorgt dat de jam stijf is geworden. Eet smakelijk!

Tips

  • Varieer met zachte fruitsoorten, je kan eigenlijk alles gebruiken wat je lekker vind. 
  • Maak wisselende smaakvariaties, voeg bijvoorbeeld gember of sinaasappel toe of een beetje vlierbloesemsiroop in plaats van honing. Ook erg lekker!

Reactie schrijven

Commentaren: 0