Review The Hummingbird Bakery

Het staat echt al een jarenlang torenhoog op mijn verlanglijstje; het bezoeken van The Hummingbird Bakery. Het wisselt een beetje af met een bezoek aan een van de Ottolenghi's restaurants. Eentje die ook zeker boven aan mijn 'ik moet daar echt heen' lijstje staat. Gelukkig zijn deze twee makkelijk te combineren en kan ik ze zelfs beide op dezelfde dag afstrepen aangezien ze beiden in Londen zitten. Het is dus eigenlijk alleen een kwestie van die tickets boeken...

Maar goed zoals je waarschijnlijk wel begrijpt is die lijst van de 'ik moet daar echt heen' plekken langer dan deze twee. En die lijst lijkt ook alleen maar langer te worden. Nog zo een die boven aan het lijstje prijkt is de Burch & Purchese sweet studio in Australië. Maar voordat dat gaat gebeuren... Er moet ook wat te dromen over blijven zullen we maar denken. 


'De cakes zijn altijd lekker smeuïg en bevatten heerlijke vullingen, van kokos merengue taart en citroencake met maanzaad tot mijn regelrechte favoriet, de chocoladecake met puddingvulling.'



Cake uit de Hummingbird bakboeken

In mijn kookboekenkast liggen twee hummingbird bakboeken, de ene heet 'Het Hummingbird Bakboek' de ander 'The Hummingbird Bakery, cake days'. Daarnaast hebben ze nog twee boeken die alleen in de Engelstalige variant zijn uitgebracht; Home Sweet Home & Life is Sweet. Beide ontbreken nog in mijn boekenkast.. Maar ik denk dat je met twee boeken van The Hummingbird Bakery al een mooi kijkje in hun keuken krijgt.

De Hummingbird boeken zijn beide opgedeeld in hoofdstukken met als belangrijkste thema's toch wel de cupcakes, cakes in de vorm van taarten en whoopie pies. De reden waarom ik echt fan ben van The Hummingbird Bakery is 100% zeker door de oneindige variatie in hun cake receptuur. Stuk voor stuk echt mega lekker en makkelijk te maken. De cakes zijn altijd lekker smeuïg en bevatten heerlijke vullingen, van kokos merengue taart en citroencake met maanzaad tot mijn regelrechte favoriet, de chocoladecake met puddingvulling. De enige kanttekening is dat het naar mijn smaak af en toe wat te zoet is. Maar dit is makkelijk aan te passen door iets minder suiker in het beslag te doen of wat citroen als tegenhanger te gebruiken. 


'Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt is die lijst van de 'ik moet daar echt heen' plekken langer dan deze The Hummingbird Bakery & Ottolenghi. En die lijst lijkt ook alleen maar langer te worden. Nog zo een die boven aan het lijstje prijkt is de Burch & Purchese sweet studio in Australië.' 


Een ode aan de cheesecake

Fan van de cakes dus. Daarentegen ben ik iets minder enthousiast over de whoopie pies. Simpel gezegd zijn dit twee cakejes op elkaar zoals een oreo koekje met daartussen een marshmallow vulling. Ik denk dat dit voornamelijk komt doordat de vulling heel erg zoet is. Geen whoopie pies voor mij dus. Een andere plus van de Hummingbird bakboeken is dat ik een nieuwe techniek heb ontdekt voor het bereiden van cheesecake, zoals je ook leest in mijn bloedsinaasappelcheesecake blog. 

Zij bakken hun cheesecake namelijk au-bain-marie. Een techniek die bij mij in het begin meerdere malen fout is gegaan doordat er toch een gaatje zat ergens in mijn huishoudfolie of het water toch stiekem ergens doorheen kon sijpelen. Maar gjeez wat is dat lekker als het lukt! Het zorgt ervoor dat de cheesecake vulling niet uitdroogt en lekker romig blijft. In 'Cake Days' staan een aantal heerlijke cheesecake varianten, van butterscotch tot aardbeien en mijn favoriet is die met karamel en hazelnoten. Die moet je echt proberen!


'De reden waarom ik echt fan ben van The Hummingbird Bakery is 100% zeker door de oneindige variatie in hun cake receptuur. Stuk voor stuk echt mega lekker en makkelijk te maken.'


Keuzestress

Mocht je twijfelen welke van de twee boeken je wilt aanschaffen dan zou ik voor 'Cake Days' gaan. Dit is het meest complete boek van de twee en het geeft je een fijne variatie aan cupcake, cake, whoopie pie & cheesecake recepten. Bovendien geven ze in dit boek ook uitleg over het aanbrengen van glazuur, decoreren en andere handige tips die niet in 'Het Hummingbird Bakboek' staan. Daarentegen zou ik 'Het Hummingbird Bakboek' dan toch voor later nog op je lijstje zetten omdat daar toch wel de lekkerste cupcakes en mijn all time favorite chocoladetaart in staat. (Het recept van de chocoladetaart vind je ook hieronder ;))

En oh ja die mueslirepen uit beide boeken moet je ook echt proberen, niet al te gezond aangezien er marshmallows doorheen gaan maar zo lekker echt waar! 


Voor 10-12 punten | Bereiding 90 minuten | Benodigdheden drie taartringen van 20 cm doorsnee, bakpapier, huishoudfolie & paletmes

Ingredienten brooklyn blackout taart (voor echte chocoholics)

Voor de cake
100 g roomboter, op kamertemperatuur

260 g fijne kristalsuiker
2 eieren
1/4 tl vanille extract (ik gebruikte het merg uit een vanillestokje, bewaar de peul in dat geval voor later)

45 g cacaopoeder
3/4 tl bakpoeder
3/4 tl zuiveringszout
een snufje zout
170 g bloem
160 ml volle melk

 

Voor de pudding
500 g fijne kristalsuiker (ik gebruikte 450 gram)
1 el golden syrup of rietsuikerstroop (honing kan ook)
125 g cacaopoeder
200 g maízena (zie tips)

90 g roomboter, in blokjes

1/2 tl vanille extract (of de vanille peul die je bewaard hebt)

Bereiding brooklyn blackout chocolade taart

Verwarm de oven voor op 170C. Doe de boter en de suiker in de kom van de keukenmachine met het kunststof deegmes (of gebruik een elektrische handmixer) en klop tot het een bleke, luchtige massa is. 

 

Voeg de eieren een voor een toe en schraap tussendoor de nog niet opgenomen ingrediënten van  de wand van de mengkom met een pannenlikker. Schakel naar de laagste stand en klop de vanille, cacao, bakpoeder, zuiveringszout en zout door de botermassa.

 

Voeg de helft van de bloem toe, gevolgd door alle melk en dan de rest van de bloem. Laat de machine draaien tot het beslag goed is vermengd. Verdeel het over drie vormen en strijk de bovenkant met een paletmes glad. Bak de taartbodems in de warme oven in 25-30 minuten goudbruin. Laat ze helemaal afkoelen. 

 

Voor de chocoladepudding: Breng in een pan de suiker, siroop, cacao en 600 ml water af en toe roerend op halfhoog vuur aan de kook. Roer de maizena glad met 125-200 ml water, voeg als het te dik is nog een scheutje water toe (niet meer dan 250 ml in totaal).

 

Roer het geleidelijk op halfhoog vuur door het cacaomengsel en breng dit al roerend weer aan de kook. Laat de pudding al roerend een paar minuten zachtjes koken. Neem hem van het vuur en roer de boter en vanille door de pudding. Giet hem in een kom en laat afgedekt met plastic folie op een koude plaats opstijven.

 

Snijd een dunne plak van het gebak en maal hem in de keukenmachine tot fijn kruim. Zet een taartbodem op een taartschaal en verdeel er met een paletmes ongeveer een kwart van de chocoladepudding overheen. 


Zet de tweede bodem erop en besmeer hem met een tweede kwart pudding. Zet de taartbodem hierop en smeer de overgebleven pudding over de bovenkant en de randen van de taart. Bestrooi hem met chocoladekruim en zet hem 2 uur koel weg.

Tips

  • Ter decoratie van de buitenkant van de taart gebruikt The Hummingbird Bakery verkruimelde cake. Het is extra lekker om de buitenkant te garneren met geraspte pure chocolade.
  • Zeef de maizena voordat je deze door het water gaat roeren anders krijg je klontjes in je pudding.
  • In plaats van pudding is het ook lekker om deze taart te maken met de chocolade ganache uit het recept van chocoladegebak met framboos. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0