Pure chocoladetruffels met earl grey

Dit leek mij wel een goed moment om een van mijn favoriete recepten met jullie te delen. Want vrijwel net zo geliefd als mijn bokkenpoten zijn de chocoladetruffels. En aangezien ik ze zelf al een hele tijd niet gemaakt had, merkte ik bij mezelf de enorme behoefte om er weer eens mee aan de slag te gaan. Maar stiekem vooral om ze bij een kopje koffie te nuttigen. Want wat mij betreft gaat er niks boven een goede hap romige pure chocolade met een stevige espresso of cappuccino. Je zou me er bijna 's nachts wakker voor mogen maken ;-)

De chocoladetruffels zijn vrij machtig, wanneer je deze serveert na de maaltijd of bij een kopje koffie heb je dan ook eigenlijk niks anders nodig. Behalve de heerlijke structuur is het heerlijke aan dit recept dat je helemaal los kunt gaan met smaken. Ik gebruik nu earl grey maar test ook gerust met andere theesmaken, instant koffie, kruiden, citrusfruit en zo kan ik nog wel even doorgaan. Genoeg mogelijkheden om jouw perfect truffel samen te stellen. Wil je trouwens liever truffels maken met melk- of witte chocolade dan kan dat ook, alleen zijn dan de verhoudingen iets anders. Dus even experimenteren of geduldig afwachten totdat ik die receptjes ook hier deel..

Ingrediënten pure chocoladetruffels

Voor de ganache

190 ml slagroom

2 el earl grey (ik gebruikte loss thee met citroengras, extra lekker vind ik)

180 g pure chocolade (70% van goede kwaliteit)

35 g roomboter

 

Voor de afwerking

150 g melk chocolade (van goede kwaliteit)

100 g cacao (het liefst rauwe cacao voor de meest intense smaak)

TIp

  • Het recept voor de ganache is een ideale basic die je echt oneindig kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als vulling en buitenlaag voor je cake of als vulling van een taart. 
  • Ga los met smaakjes, gebruik andere soorten thee, kruiden citrusvruchten op dezelfde manier als de earl grey en creëer zo jouw perfecte truffel!

Bereiding pure chocoladetruffels

Verwarm de slagroom in een steelpannetje samen met de earl grey tot net tegen de kook aan. Laat dit minimaal 10 minuten trekken.

 

Smelt ondertussen de chocolade au-bain-marie. Zeef de slagroom en giet deze bij de warme chocolade. Roer ook de roomboter erdoor. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze weg zet in de koelkast om helemaal op te stijven. 

 

Smelt ook de melk chocolade au-bain-marie zodra de ganache voldoende is opgesteven. Begin ondertussen aan het vormen van je truffels. Gebruik twee dessert lepels om van de truffels cannelles te vormen. Dit hoeft echt niet perfect want zodra je ze door de warme chocolade rolt verandert de vorm toch weer. 

 

Doe de cacao in een ruime pan en neem je gesmolten chocolade van de pan. Rol je truffels hier doorheen en leg ze vervolgens in de cacao. Zet ze in de koelkast om de chocolade uit te laten harden, dit duurt zo'n 5 minuutjes. Haal de schaal uit de koeling en schud een paar keer heen en weer zodat de truffels goed omhuld zijn met een laagje cacao. 

 

Bewaar ze in de koelkast, ze blijven ongeveer een tot twee weken goed. Haal de truffels tien minuten voordat je ze wilt gaan eten uit de koeling. dan zijn ze het lekkerst!

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0