Pruimen-amandeltaart met kaneel

Review Sweet

Het bakboek van Yottam Ottolenghi ‘Sweet’, wellicht dat je hem al in de kast hebt staan. Maar mijn zin om een pruimentaart te bakken na al het gedoe over de te kleine pruimen afgelopen week, bracht mij toch tot het schijven van een korte review over het boek.


"Gelukkig het is een herkenbaar Yottam Ottolenghi bakboek. Het is zoet en romig waar nodig, kleurrijk en ook zijn Israëlische achtergrond zie en proef je terug in de baksels."


Ik was altijd al fan van Yottam’s prachtige baksels, ook in ‘Het Kookboek’ vind je achterin een watertandend lekker hoofdstuk met zoetigheden. Wat ik zo heerlijk vind aan zijn bakstijl is dat hij het gebruik van suiker, boter en volromige producten niet schuwt. Bij zijn baksels gaat het om de smaak, en als het voor het taartje beter is er nog een schep suiker of volvette slagroom toe te voegen dan wordt dat ook gedaan. Wat mij betreft een verademing in al die trends waarin het gezonde eten zelfs doorslaat naar suikervrij en zogenaamd ‘gezond’ gebak.

 

 

Je kunt al wel raden dat ik zo ongeveer naar de boekhandel gesprint ben toen ‘Sweet’ dan eindelijk in de schappen lag. En gelukkig het is een herkenbaar Yottam Ottolenghi bakboek. Het is zoet en romig waar nodig, kleurrijk en ook zijn Israëlische achtergrond zie en proef je terug in de baksels door het veelvuldige gebruik van onder andere noten, tahin en maheb (een specerij van de fijngemalen pitten van de St.-Luciakers). 

Ik zou nog uren door kunnen gaan over de recepten die in het boek staan. Een taart die al vanaf de eerste keer dat ik het boek in mijn handen had boven aan mijn bakwishlist prijkt is de gestreepte citroen- en -zwartebessentaart op pagina 145. Vooralsnog blijft die nog even boven aan de lijst staan. Want voor nu deel ik met jullie graag het recept van de abrikozen-amandeltaart met kaneel, die ik met pruimen maak. Een extra goede reden om even een lading pruimen van Nederlandse bodem te kopen. En mocht je toevallig in de buurt van Boer Kees wonen, zou ik zeggen alle kleine beetjes helpen.

 

 

P.s. Oh in de lijn van Yottam Ottolenghi, kijk ik ook reikhalzend uit naar het bakboek van Donna Hay dat dit najaar verschijnt. Dat wordt opnieuw een sprintje naar de boekhandel 😉

OVer sweet

Auteur: Yottam Ottolenghi & Helen Goh

Uitgever: Fontaine uitgevers

ISBN: 9789059567580 

 

Prijs: € 29,95

Je koopt 'm hier

Ingrediënten Pruimen-amandeltaart met kaneel

Voor 10 personen

 

Kaneellaag

60 g roomboter, plus extra om in te vetten

100 g fijn kristalsuiker

2 tl gemalen kaneel

1/8 tl zout

2 grote eieren, losgeklopt

 

Cake

85 g boter, op kamer temperatuur

200 g fijne kristalsuiker

2 grote eieren, losgeklopt

fijne rasp van 1 kleine citroen

1 tl vanille-extract

1/4 tl amandelextract

220 g zelfrijzendbakmeel

1/8 tl zout

160 g zure room

35 g gemalen amandelen

500 g pruimen (of abrikozen dus zoals het origineel), gehalveerd en ontpit.

Bereiding pruimen-amandeltaart met kaneel

Laat voor de kaneellaag de boter in een kleine pan smelten en voeg de suiker, de kaneel en het zout toe. Roer alles goed door elkaar en neem de pan van het vuur. Laat het botermengsel 5 minuten afkoelen, roer het door de losgeklopte eieren en zet opzij.

 

Verhit de oven tot 175C. Vet een springvorm van 23 cm doorsnee in met boter en bekleed hem met bakpapier.

 

 

 


Doe voor het beslag de boter en de suiker in de kom van een standmixer met bisschopshaak. Klop op halfhoge tot hoge snelheid tot het botermengsel bleek en luchtig is, voeg de eieren een voor een toe en klop alles elke keer goed door elkaar; schraap de wand van de kom een paar keer schoon. Voeg de citroenrasp, het vanille-extract en het amandelextract toe en klop alles door elkaar. 

 

 

Zeef het bakmeel met het zout in een kom, schakel de mixer naar een lage snelheid en voeg afwisselend de droge ingrediënten en de zure room aan het romige mengsel toe.; begin en eindig met het bloemmengsel. Klop tot alles goed is vermengd en schep het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant glad met een spatel of de bolle kant van een lepel en strooi de gemalen amandelen eroverheen. Schik de halve pruimen of abrikozen op de bovenkant met de snijkant boven; begin langs de buitenrand van de vorm en werk naar het midden toe. Schep tot slot de kaneellaag over en rond de abrikozen.

 

 

Bak de taart 1 uur in de oven of tot een in het midden van de taart gestoken spies er schoon uit komt (hoewel de bovenlaag nog iets kleverig kan zijn). Houd de taart tegen het einde van de baktijd goed in het oog, omdat het van ongaar in korte tijd te gaar kan worden. Laat de taart ongeveer 20 minuten in de vorm afkoelen voor je hem eruit haalt en warm serveert met wat room erbij.

Reactie schrijven

Commentaren: 0