Anne-Marij de koning

Voor die genen die nieuwsgierig zijn naar mijn achtergrond. Ik ben een geboren Brabantse, 28 jaar nu woonachtig in Hilversum. Al van jongs af aan een zoetekauw. Ik hielp mijn moeder in de keuken met het bakken van appeltaart en een in de familie bekend recept; koekjeskoek. Ook mijn Limburgse Oma bakte wat af, ik kan me dan ook niet herinneren dat we in mijn jeugd ook maar een taart gekocht hebben. Ik vermoed dan ook dat daar mijn voorliefde van bakken vandaan komt.

 

De liefde voor werken met de seizoenen en producten uit eigen tuin is pas op latere leeftijd gekomen. Mijn twee vierkante meter bak puilt in de zomer uit met kleurrijke bloemen, kruiden en ook rabarber is natuurlijk onmisbaar in een zoete moestuin. Daarnaast zijn mijn keukenkasten gevuld met enorme stapels kook- en bakboeken, een collectie die zich op een of ander manier maandelijks lijkt uit te breiden. Ook ontdek ik (net als vele van ons denk ik) graag zoete hotspots met hele goede koffie. Want een dag zonder koffie is voor mij bijna onvoorstelbaar. 

 

Citroen & Vanille ben ik in 2018 gestart na twee jaar een eigen patisseriewinkel in Hilversum te hebben gerund; De Keuken van de Koning. Hoewel dit een lang gekoesterde droom was bleek het romantische beeld van het ondernemerschap niet helemaal bij mij te passen. Omdat de liefde voor het bakken natuurlijk niet verdwenen is ben ik blij om mijn bakkunsten via recepten, video's en zoete tips met jullie te kunnen delen. 


Citroen & Vanille

Citroen en vanille staan wat mij betreft symbool voor de zoete keuken. Twee ingrediënten die je zoete baksels net dat duwtje in de rug kunnen geven om het extra lekker of bijzonder te maken. Dat is ook waar ik elke keer weer naar op zoek ga tijdens het bakken; de smaakmaker die het naar een hoger niveau tilt.

 

 

Naast citroen en vanille zijn er nog zoveel meer mogelijkheden, denk aan lekkere kruiden zoals tijm en basilicum maar ook verse bloemen zoals lavendel en kamille.. Allemaal ingrediënten die jouw creatie net iets specialer maken en mensen doen afvragen: 'mmm wat proef ik toch?' 

 

Daarnaast gebruik ik in mijn baksels graag een klontje boter, volle melk en een schepje suiker. Ook herken je mijn baksels aan vers seizoensfruit, verrassende kruiden of bloemen uit eigen tuin. Ik word enorm blij van die vrolijke bloemenzee in mijn achtertuin die ik ook nog eens kan eten. -En het allerleukst zijn misschien nog wel de reacties van mensen die een taart met eetbare bloemen voorgeschoteld krijgen, “kan je dit echt allemaal eten?” of de verbaasde reactie wanneer je zegt dat je lavendel hebt verwerkt in de vulling van je bokkenpoot. Maar ook de gewone keukenkruiden zoals tijm, rozemarijn en basilicum kan je heerlijk verwerken in taart & gebak. Hop aan de slag dus want ook als je geen groene vingers hebt is het de moeite waard te experimenteren met bloemen en kruiden in je zoete baksels!

 

Naast bakken en werken met producten uit mijn stadstuin vind ik het heerlijk om nieuwe plekken te ontdekken en experimenteer ik graag met onverwachte ingrediënten. Zoals de hierboven genoemde bloemen en kruiden maar bijvoorbeeld ook met natuurlijke kleurstoffen en verschillende smaken thee.