Karamel maken

Met een vleugje citroen & vanille

Een goede karamel maken is best een uitdaging. Hoewel het weinig werk is, is het belangrijk continu op te letten om te voorkomen dat er zich suikerkristallen gaan vormen of dat de karamel aanbrand. Een recept voor op een wakker moment dus, maar wel een heerlijke basic om zelf te kunnen maken. Het kost je misschien 10 a 15 minuten en je kan met deze basis heel veel verleidelijke vullingen maken voor bijvoorbeeld tartelettes of bonbons. 

Benodigdheden: steelpan met dikke bodem of normale pan met een sudderplaatje eronder | pollepel

Ingrediënten karamel

Genoeg voor 1 potje

100 g fijne kristalsuiker

1 el vloeibare honing

75 ml slagroom (30% vet)

80 g roomboter

Snuf zeezout

Rasp van 1 citroen

1/2 vanillestokje, het merg

Bereiding karamel

Doe de suiker in de steelpan en schud even zodat de suiker goed verdeeld is. Zet de pan op laag vuur en laat de suiker zonder te roeren oplossen. Doe de honing erbij en laat het karamelliseren tot een mahonie bruine kleur. Nog steeds zonder te roeren! (Hoe groot de verleiding ook is, roeren in dit stadium zorgt voor grote suikerbrokken in je karamel.) 

 

Voeg beetje bij beetje de slagroom toe. Nu mag je het mengsel gaan doorroeren en nog een minuutje laten pruttelen. Haal de pan van het vuur voeg de boter toe. Laat deze smelten voordat je het erdoorheen roert. Maakt af met wat zout, citroenrasp en vanille naar smaak.


Reactie schrijven

Commentaren: 0