Citroen merengue met kokos

Het is een echte klassieker en ik denk voor menig persoon onder ons een van de favoriete taarten; de citroen merengue. En tja geef ze eens ongelijk. Want die heerlijke combinatie van de friszure citroen met het mega zoete van de merengue is ook echt om je vingers bij af te likken. 

In dit recept geef ik een variatie met gebakken kokos op de bodem. Heerlijk! Ik ben sowieso echt een enorme kokos fan dus ik moet uitkijken dat ik het niet overal doorheen gooi. Mocht je nu niet zo veel van kokos houden dan kan je natuurlijk het laagje kokos op de bodem ook gewoon weglaten. Hoe dan ook is de smaakcombinatie van deze taart goud en een must bake voor op je baklijstje.


Voor 1 taart 8-10 personen - bereiding 60 minuten - wachttijd 3 uur - oventijd 25 - 30 minuten - benodigdheden bakvorm (22 cm), deegroller en gasbrander.

INGREDIËNTEN harde wener

150 g bloem

100 g roomboter, op kamertemperatuur

50 g suiker

1 ei

INGREDIËNTEN kokos bodem

75 g kokos

50 g kokoscreme

75 g suiker

30 g eiwit

INGREDIËNTEN CITROENCRÈME

2 gelatineblaadjes

140 g citroensap + rasp
160 g suiker

4 eieren

80 g roomboter

INGREDIËNTEN merengue

125 g kristalsuiker

40 g water

100 g eiwit

 

1 el sesam optioneel

bereiding citroen merengue

Kneed de bloem, suiker en roomboter tot een kruimelig deegmengsel. Voeg het ei toe en kneed door tot er een samenhangende deegbal ontstaat. Wikkel deze in huishoudfolie en laat het deeg twee uur rusten in de koelkast. 

Verwarm de oven voor op 180C. Vet je taartvorm in met boter en bloem. Rol het deeg uit op zo'n 2 mm en bekleed de taartvorm ermee. Prik gaatjes in de bodem en bak deze in 10-15 minuten net gaar. 

Maak ondertussen het kokosmengsel. Meng hiervoor de ingrediënten voor de kokosbodem door elkaar. Verdeel deze over de net gare taartbodem en zet het nog zo'n 10 minuten in de oven totdat de kokos bruin begint te kleuren. 

Laat de taartbodem afkoelen en ga ondertussen aan de slag met de citroencrème. Week hiervoor de gelatine minimaal tien minuten in een kom met koud water. Doe het citroensap met het -rasp en de suiker in een steelpan. Verhit het tot het net aan de kook komt. Klop de eieren los, en giet een flinke scheut van het warme citroenmengsel erbij. Klop het meteen goed door, je bent ze nu familie aan het maken. Giet het eimengsel bij de citroen in de pan. Zet de pan terug op laag vuur, blijf roeren totdat de citroencrème indikt. Roer de boter en uitgeknepen gelatine erdoor en giet de crème in de taartbodem. Laat het volledig opstijven in de koelkast (dit duurt ongeveer een uur).

Doe de suiker met het water in een steelpan en kook het tot 114C. Begin dan met het kloppen van het eiwit in de kom van een keukenmachine. Klop tot stevige pieken. Giet wanneer de thermometer 121C aangeeft het suikerwater bij het eiwit. Blijf kloppen tot het eiwit is afgekoeld en er glanzende witte pieken zijn ontstaan. Spuit de merengue als topping op de taart en garneer het eventueel met sesam. Brand de merengue af met de gasbrander.

Tips

  • Wanneer je niet van kokos houdt laat het gedeelte met de kokosbodem dan weg.
  • Maak deze taart ook eens met ander citrusfruit zoals bloedsinaasappel, limoen of grapefruit. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0