Citroenkoeken met maanzaad & tijm

Een ode aan citroen & vanille

Mijn eerste recept dat ik met liefde met jullie deel is een ode aan Citroen & Vanille.. Niet voor niets dat ik daar mee aftrap want ik durf wel te zeggen dat deze twee ingrediënten wat mij betreft de hoofdrolspelers zijn van de patisserie. Denk bijvoorbeeld aan een echte klassieker en een van mijn favorieten; de citroenmerengue.

Het liefst eet ik deze met een laagje kokos onderin maar dat recept kom vast een zeker nog wel een keer voorbij of ook zo lekker een citroencake met maanzaad. Loopt het water je al in de mond? Een ander veel gebruikt onderdeel in de patisserie; patisseriecrème. Deze mega lekkere vanillecrème proef je onder ander terug in tompoezen, puddingbroodjes en oef de Schwarz Walder Kirsch, nog zo'n klassieker waarvan ik beloof dat ik het recept met jullie ga delen. 


"Of je ze nu een hoofdrol of een bijrol geeft ze zullen je baksel altijd net even dat beetje extra geven."


Citroen en vanille het lijken wellicht twee standaard ingrediënten, maar ik hoop dat ik je er al een klein beetje van heb kunnen overtuigen dat deze twee smaakmakers onmisbaar zijn in de zoete keuken. Of je ze nu een hoofdrol of een bijrol geeft ze zullen je baksel altijd net even dat beetje extra geven. Ook zo in deze citroenkoeken waarin citroen in de spotlight staat en het vleugje vanille het net even afmaakt. De koeken bewaar je ongeveer een week in een afgesloten trommel, maar mocht je bang zijn dat je geen achttien koeken in een week op krijgt vries dan de helft van je deeg in voor een volgende keer. 

INGREDIËNTEN citroenkoeken

Voor 18 stuks

Bereidingstijd: 30 minuten

 

100 g vanillesuiker (zelfgemaakt of 100 g suiker en een 1/2 vanillestokje)
250 g roomboter (op kamertemperatuur)

2 citroenen (biologisch), het rasp en sap

1/2 vanillestokje

150 g patentbloem
200 g amandelmeel
2 tl maanzaad + extra voor de garnering

1 tl gedroogde tijm + extra voor de garnering

2 el bakpoeder

1 snuf zout

 

Bereiding citroenkoeken

Verwarm de oven voor op 180C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

 

Meng in een keukenmachine of met een handmixer de boter met vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg het citroensap en -rasp en laat het mengsel draaien totdat het vocht volledig is opgenomen. 

 

Doe ondertussen alle droge ingrediënten in een kom en roer het even door. Voeg de droge ingrediënten bij het botermengsel en laat draaien totdat je een homogeen deeg heb.t. 

 

Schep balletjes van ongeveer 40 gram op de bakplaat en bestrooi deze met nog wat gedroogde tijm en maanzaad. Schuif de koekjes in de oven en draai deze terug naar 160C. Bak ze in 18-20 minuten gaar. 

 

De citroenkoeken zijn goed wanneer de buiten- en onderkant mooi goudbruin van kleur is en het midden nog een beetje zacht. Reactie schrijven

Commentaren: 0