Kersenbavarois

Het prachtige uitzicht op het strand van Kijkduin maakt dat ik deze blog kort houd. Ik bedacht dit recept omdat ik zo'n enorme zin had in een van mijn favoriete taarten: de Schwarzwalder kirsch. Maar aangezien het een vrije machtige taart is voor iets minder warme dagen besloot ik 'm te ontleden en om te toveren tot een bavarois. Want met die heerlijke zwarte kersen uit de Betuwe moest ik gewoon wat lekkers maken!

Benodigdheden: Siliconenmat met zes tulbandvormpjes met een diameter van 7 cm | hand- of standmixer | steelpan met dikke bodem  | ronde uitsteker met een diameter van 7cm

Ingrediënten kersenbavarois

Voor 6 gebakjes

 

Voor de cakebodem

1/2 recept Hummingbird chocoladecake

 

Voor de bavarois

4 g gelatine

50 g eidooier

40 g suiker

250 g verse kersen (gewicht na ontpitten) + extra om te garneren

200 g volvette slagroom (30% vet), opgeklopt

1 vanillestokje, het merg

Bereiding kersenbavarois

Maak het chocoladecakebeslag zoals het recept voor de hummingbird chocoladecake. Verwarm de oven voor op 180C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het chocoladebeslag erover uit op een dikte van 2mm. Bak de cake in zo'n 10-15 minuten gaar. Laat het helemaal afkoelen en steek er 6 rondjes uit. Waarschijnlijk heb je nog wel wat cake over. Pak het goed in met huishoudfolie, dan kan je het zo'n drie maanden in de vriezer bewaren.

 

Week voor de bavarois de gelatine minimaal tien minuten in een kom koud water. Klop de eidooiers los met de suiker en het vanillemerg. Doe de kersen in een steelpan met dikke bodem en kook ze op laag vuur kapot. Je kunt ze eventueel nog even pureren als je geen stukjes in je bavarois wilt.

 

Giet een flinke scheut van de warme kersen bij het eidooiermengsel. Roer meteen goed door. Je maakt de eieren nu familie met de kersen door ze langzaam te laten wennen aan de temperatuur. Giet het dooiermengsel bij de kersen in de pan. Zet deze terug op laag vuur en verwarm al roerend met een pollepel tot het indikt. Het mengsel is dik genoeg wanneer je op de bolle kant een streep zet met je vinger en deze niet doorloopt.

 

Giet het in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Spatel het kersenmengsel dan beetje bij beetje door de opgeklopte slagroom. Vul de tulbandvormpjes met de bavarois en dek ze af met een plakje chocoladecake. Zet ze minimaal zes uur in de vriezer. 

 

Haal de bavarois zo'n vijftien minuten voordat je deze gaat serveren uit de vriezer zodat ze iets zachter kunnen worden. Serveer de gebakjes met een verse kers bovenop.


Reactie schrijven

Commentaren: 0