Frangipane tartelettes met mascarpone

Dit recept is denk ik een van de meest gemaakte in mijn keuken. Een ware favoriet omdat frangipane heerlijk combineert met zowel zacht zomerfruit als de meer winterse fruitsoorten zoals appels en peren. In dit geval bak ik het beslag zonder fruit in de oven maar leg ik het er juist vers boven op met een klodder mascarpone. Een frisse combinatie die je echt even moet proeven! Ook erg lekker is om het fruit mee te bakken in de oven. In dat geval is mijn favoriet om verse vijgen te gebruiken. Een aanrader om eind augustus begin september wanneer de eerste verse vijgen er weer zijn eens uit te proberen. 

Benodigdheden: 20 kleine briochevormpjes (5 cm doorsnee) of 10-14 muffinbakjes | deegroller | bakbonen oid | bakpapier | keukenmachine | hand- of standmixer 

Ingrediënten tartelettes

Voor zo’n 20 taartjes

Voor het zanddeeg
125 g bloem
70 g roomboter
50 g suiker
1/2 ei (bewaar de andere helft voor de frangipane)
Voor de Frangipane
60 g roomboter
60 g suiker?
50 g amandelmeel? 
20 g bloem
1 ei
1/2 eidooier
1 el pistachepasta (zie hieronder)
Voor de pistachepasta
50 g pistache 
2el neutrale olie
2 tl honing
Voor de mascarponecréme
375 g mascarpone
1 citroen, rasp en sap
75 g poedersuiker
Om te garneren
Vers zomerfruit

Bereiding tartelettes

Meng voor het deeg eerst de bloem, suiker en boter tot een kruimelig mengsel. Voeg dan de eidooier toe en kneed tot een deegbal. Wikkel het zanddeeg in huishoudfolie en laat twee uur rusten. Vet ondertussen je vormpjes alvast in met roomboter en bloem.

 
Bereid terwijl je deeg ligt te rusten de pistachepasta. Doe hiervoor de nootjes met olie en honing in een keukenmachine. Vermaal tot een fijne pasta. Wat je over houdt kan je minimaal drie maanden bewaren. 
 
Verwarm de oven voor op 180C. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit op ongeveer 2 mm. Steek rondjes uit je deeg en bekleed de vormpjes hiermee. Prik de bodem in met een vorkje. Wanneer het deeg erg zacht is geworden is het aan te raden de vormpjes nog even een kwartier in de koelkast te zetten zodat de boter weer wat uit kan harden. 
 
Bekleed de vormpjes elk met een bakpapiertje en bakbonen. Bak ze 5-8 minuten tot de bodems net niet gaar zijn. Haal het bakpapier en de -bonen eruit en bak de vormpjes nog drie tot vijf minuten. 
 
Maak ondertussen het frangipanebeslag. Meng de roomboter met suiker in een keukenmachine. Voeg wanneer goed vermengd een voor een het ei en het eigeel toe. Wanneer deze zijn opgenomen voeg je het amandelmeel, de bloem en pistachepasta toe. Laat kloppen tot het mengsel enigzins bleek uit slaat. 
 
Vul de blind gebakken vormpjes elk voor 2/3e met het beslag en bak ze in zo’n 10 tot 12 minuten gaar. Laat ze helemaal afkoelen.
 
Maak ondertussen de mascarponecreme door de mascarpone te mengen met het citroensap, rasp en de poedersuiker. Schep op ieder gebakje een flinke theelepel en maak af met vers zomerfruit. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0