Bokkenpootjes

Jaaa daar is ie dan eindelijk. Het lang verwachte en veelgevraagde recept van de bokkenpoten! Met dit traditioneel Nederlandse koekje werd ik ‘bekend’ in Hilversum. En het was veruit de bestseller in mijn winkel De Keuken van de Koning.

Ik heb me er dan ook enorm op verheugd om dit recept met jullie te delen. Hoe vaak ik het ook heb gemaakt het blijft echt mijn bakfavoriet. Zowel om te maken als om op te eten.. Neem voor het maken even wat tijd. Want het is zeker niet binnen een uurtje klaar. Het recept bestaat namelijk uit drie onderdelen en voornamelijk de koekjes vergen wel even wat aandacht. En na al die moeite smaakt er dan ook niets zo lekker dan die eerste hap van dat koekje. Geloof mij maar, want ik kan het weten.  

Ik heb er nu voor gekozen om het recept van de traditionele variant te delen. Niet omdat het mijn eigen favoriet is maar omdat deze in de winkel veruit het populairst was. Hoe dan ook denk ik dat het altijd goed is om eerst met de basis te beginnen. In de toekomst zal ik dit zeker nog aanvullen met meerdere smaakvariaties. Er is namelijk zo veel meer mogelijk om die traditionele bokkenpoot heel verrassend te maken! 

Ingrediënten bokkenpoten

Vulling

200 g witte chocolade
80 ml melk
1/2 vanille stokje
Koekje
100 g eiwit
110 g kristalsuiker
65 g amandelmeel
75 g poedersuiker
20 g bloem
100 g amandelschaafsel
250 g pure chocolade om in te dippen

Bereiding bokkenpoten

Begin met de vulling. Verwarm hiervoor de melk met het vanillemerg en stokje. Zodra de melk tegen de kook aan is haal je de pan van het vuur.  Laat dit minimaal 10 minuten trekken. 

 

Smelt ondertussen de chocolade au-bain-marie. Laat dit iets afkoelen voordat je de melk erover giet (je kunt het vanillestokje gewoon laten zitten zo geeft het zo veel mogelijk smaak af). Roer het goed door zodat de melk en de chocolade helemaal vermengd zijn. Laat het 1 tot 2 uur opstijven in de koelkast. 
Ga nu aan de slag met de bokkenpoten. Verwarm de oven voor op 180C. Doe het eiwit in een brandschone kom en klop dit tot lichte pieken. Voeg dan de kristalsuiker toe en blijf kloppen tot er een stevige merengue ontstaat.
Doe ondertussen het amandelmeel, de bloem en de poedersuiker in een andere kom en roer dit goed door elkaar. Spatel dit in een keer door het eiwit.
Spuit de bokkenpootjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. En bestrooi ze ruim met amandelschaafsel. Til het bakpapier op om het amandelschaafsel eraf te schudden en leg ze weer op de bakplaat. Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar, ze mogen er nog best iets bleek uitzien, wanneer je ze te lang bakt worden de koekjes namelijk kei hard.
Spuit op de helft van de koekjes een streep ganache. Dek ze af met de andere helft van de koekjes. Doop beide kanten in op temperatuur gebrachte chocolade. Laat ze nog even uitharden voordat je ze gaat serveren.

Tips

  • Let op: klop de eiwitten niet te lang want dan slaan je eiwitten door en zakken je koekjes juist in. Stop meteen wanneer het glanzende en stijven pieken vormt. 
  • Varieer met smaken voor de vulling, ik gebruik nu vanille maar je kunt ook lekker gaan testen. Maak bijvoorbeeld een koffie- of karamelvulling