Millionaires shortbread met sesamkaramel

Shortbread is een echte Engelse klassieker. Je ziet het tegenwoordig ook in Nederland in veel verschillende variaties voorbij komen. De basis van het shortbread is een los zanddeeg dat zo al heel lekker is maar vaak wordt aangevuld met verschillende toppings, zoals witte chocolade met cranberry's, melkchocolade met hazelnoot of het welbekende millionaires shortbread met pure chocolade en karamel.


"Shortbread is eigenlijk niks anders dan 'n een twee drie deeg. Dat wil zeggen een deel suiker, twee delen roomboter en drie delen bloem."


Zoals ik hier boven beschreven kan je veel kanten op met shortbread. Maar het Engels zandkoekje is eigenlijk niks anders dan 'n een twee drie deeg. Dat wil zeggen een deel suiker, twee delen roomboter en drie delen bloem. Dit meng je even snel, snel door elkaar want het mag geen vaste deegbal worden. Kenmerkend voor shortbread is namelijk dat het een beetje kruimelig is en makkelijk uit elkaar valt. Super simpel en je kunt het met deze basis zo gek maken als je zelf wilt. In dit recept vul ik de basis aan met wat citroenrasp, gember en tahin en geef ik een twist aan het klassieke millionaires shortbread door middel van het sesamkrokant.

Voor 8-10 repen - Bereidingstijd 45 minuten - Oventijd 25 minuten - Wachttijd 120 minuten - Benodigdheden cakeblik, bakpapier & keukenmachine of handmixer

INGREDIËNTEN Shortbread

75 g kristalsuiker

150 g roomboter, op kamertemperatuur

225 g bloem

1 bio citroen, het rasp

3 cm gember

1 el tahin

1 el vanillesuiker

INGREDIËNTEN chocolade ganache

140 g pure chocolade

80 g roomboter

140 ml slagroom

Sesamkrokant

75 g kristalsuiker

150 g sesamzaad, geroosterd + wat extra

Bereiding shortbread

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng in een keukenmachine of met een handmixer de boter en de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg dan de bloem toe samen met het citroen- en gemberrasp en de tahin. Laat de keukenmachine draaien tot er een kruimelig deeg ontstaat dat net aan elkaar blijft plakken. 

Stort het deeg uit in je met bakpapier bekleedde bakblik. Strijk het deeg glad met de bolle kant van de lepel zodat alles aan elkaar blijft plakken. Prik met een vork gaatjes in de bovenkant van het deeg en bestrooi het met de vanillesuiker en wat sesamzaad. Bak het shortbread in 20 tot 25 minuten gaar.  Laat het shortbread helemaal afkoelen.

Smelt voor de chocoladeganache de boter met de chocolade au-bain-marie. Haal de kom zodra het is gesmolten van de pan. Roer de chocolade en boter goed door elkaar voordat je de slagroom er doorheen mengt. Giet de chocolade ganache op de schortbread bodem en zet het in de koelkast om af te koelen. Dit duurt ongeveer een uur. 

Maak wanneer de chocoladeganache is opgestijft het karamelkrokant. Doe dit niet al van te voren want anders wordt het knoert hart en kan je het niet meer uitsmeren. Verwarm de suiker in een steelpan met dikke bodem of met een sudderplaatje eronder. Laat zonder te roeren op het vuur staan totdat de suiker is opgelost en het een honingachtige kleur heeft. Roer dan de sesam erdoor en giet dit over de chocoladeganache. Laat dit helemaal uitharden voordat je het shortbread aansnijd.

Tips

  • Varieer voor de topping met verschillende noten en zaden. Gebruik in plaats van sesam bijvoorbeeld hazelnoten of pecannoten.
  • Gebruik het shortbread als uitgangspunt. Met dit recept kan je namelijk eindeloos variëren door witte of melkchocolade combinaties met verschillende noten, gedroogd fruit of andere smaakmakers. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0