Mueslirepen met walnoot & dadel

Snelle & langzame suikers, hoe zit dat nu precies?

Tussendoortjes en ontbijtrecepten zonder (snelle) suikers, je kunt er wat mij betreft nooit genoeg van hebben. Ik ben dan ook altijd wel op zoek naar nieuwe recepten en inspiratie voor gezonde ontbijtjes & snacks om de afwisseling erin te houden. Daarnaast is het ook wel fijn als het iets is dat je makkelijk mee kan nemen. De mueslireep is dan ook wel een echte klassieker die tussen mijn recepten niet mag missen. 

Snelle en langzame suikers, je hoort er de laatste tijd veel over. Handig om te weten wat ze doen en wat het verschil is. Heel kort gezegd zijn snelle suikers de suiker in je suikerpot. De langzame suikers vindt je in de vorm van koolhydraten zoals pasta en aardappelen. Snelle suikers worden meteen opgenomen in je bloed en lichaamscellen waardoor je hoge bloedsuikerpieken krijgt. De zogenaamde sugarrush die je een korte tijd energie geeft. De langzame suikers worden afgebroken tot losse glucosemoleculen waardoor je lichaam het niet in een keer maar steeds in kleine beetjes opneemt. Hierdoor blijven je bloedsuikerpieken dus lager dan bij snelle suikers. 


"Hoewel ik (ja echt) een tijd fanatiek bezig ben geweest met het niet eten van snelle suikers en weinig koolhydraten. Ben ik na deze periode ook weer 180 graden de andere kant op gedraaid." 


Ook fruitsuikers zijn een snelle suiker daar ze wel langzamer opgenomen worden dan de suiker uit je suikerpot. Natuurlijk brengt fruit ook een hoop vitamines en mineralen met zich mee die suiker niet in zich heeft. Ook honing is een snelle suiker, daarentegen bevat het wel een kleine hoeveelheid vitamine B en mineralen zoals kalium.

Goed wat mij betreft weer genoeg over de snelle en langzame suikers. Hoewel ik (ja echt) een tijd fanatiek bezig ben geweest met het niet eten van snelle suikers en weinig koolhydraten. Ben ik na deze periode ook weer 180 graden de andere kant op gedraaid. Natuurlijk is het belangrijk om je er bewust van te zijn wat voeding met je doet en erg interessant ook. Maar soms ook wel erg vermoeiend als je leest over wat we wel en niet zouden moet eten. Bij mij is het compleet veranderd dus, ik startte zelfs een eigen taartenwinkel dus wat dat betreft was het daarna snel over met de geen snelle suikers eten.  


"Ik ben wel anders gaan kijken naar suikers en ga er ook bewuster mee om. Maar snelle suikers uit mijn voedingspatroon bannen? Dat nooit want dat stukje taart is gewoon echt veel te lekker om te missen!"


En gelukkig ook maar. Want wat ik wel heb afgeleerd is het drinken van bijvoorbeeld frisdrank, het kopen van kant en klare pastasauzen & snacks, bouillonblokjes en andere producten waar ongemerkt veel suiker in zit. Zonde want het zijn die suikers echt niet waard. Wat zijn die suikers wat mij betreft wel waard dan? Zo nu en dan dat mega lekkere stukje taart wat jou van achter die koelvitrine aanstaart, een heerlijk dessert of die zelfgemaakte chocoladerepen. Natuurlijk niet iedere dag maar ik geniet wel extra van dit soort dingen. Juist omdat je wat mij betreft wel wekelijks van zo'n heerlijk zoet momentje moet kunnen genieten is het fijn als je tussendoortjes dan geen of weinig suikers bevatten. 

Kortom, ik ben wel anders gaan kijken naar suikers en ga er ook bewuster mee om. Maar snelle suikers uit mijn voedingspatroon bannen? Dat nooit want dat stukje taart is gewoon echt veel te lekker om te missen!

Voor 8-10 repen - bereidingstijd 20 minuten - benodigdheden keukenmachine of pureerstaaf & bakpapier

INGREDIËNTEN mueslirepen

75 g kokosolie

6 medjoul dadels of 10 zachte gedroogde abrikozen

3 el honing

1 ei

100 g havermout

50 g roggevlokken

25 g sesam

25 g walnoot

25 g pompoenpitten

100 g pure chocolade (optioneel)

tips

  • Je kunt deze mueslirepen naar eigen smaak aankleden, vervang de havermout bijvoorbeeld voor gemalen speltvlokken en de roggevlokken voor quinoavlokken.
  • Ook met de zaden en noten kan je oneindig variëren, zo blijven de repen elke keer als je ze maakt lekker afwisselend en ontwerp je makkelijk je eigen favoriet!

bereiding mueslirepen

Verwarm de oven voor op 160C. Smelt de kokosolie en laat deze iets afkoelen. Doe deze vervolgens met de dadels honing en het ei in de keukenmachine. Vermaal de ingrediënten tot een soort pasta.

 

Doe alle droge ingrediënten in een kom. Roer het natte mengsel erdoor tot het allemaal aan elkaar blijft plakken. Stort het uit op een met bakpapier bedekleedde bakplaat. Smeer het havermengsel uit op een dikte van zo'n 1 a 1,5 centimeter. 

 

Bak de mueslirepen in 25 gaar of tot zo goudbruin kleuren. Laat ze afkoelen voordat je de plak in repen snijd. Doop eventueel een kant in op temperatuur gebrachte chocolade. (Hoe je dat doet lees je hier.)


Reactie schrijven

Commentaren: 0