Bloedsinaasappel cheesecake

Bloedsinaasappels zijn zo belachelijk lekker! Ik ontdekte ze een aantal jaar geleden en kijk nu iedere keer weer uit naar het moment dat ze eind december weer in de winkel liggen. Deze friszure citrusvrucht groeit onder de Spaanse en Italiaanse winterzon en heeft behalve die heerlijke smaak ook nog dat prachtige rood oranje vruchtvlees. Heerlijk in een salade, uit het vuistje of voor een taartje natuurlijk. 

Voor deze cheesecake gebruik ik gebrande noten als bodem, maar je kan eventueel ook koekjes gebruiken. Net wat je lekker vindt. Bedenk wel dat een koekjesbodem de taart ook gelijk een stuk zoeter maakt dan deze notenbodem. Voor de cheesecake zelf gebruik ik een volvette roomkaas. Het allerlekkerst vind ik, hoewel het ook met kwark kan. Je taart zal met kwark wel wat meer inzakken doordat kwark meer vocht bevat dan roomkaas. Wanneer je kiest voor kwark ga dan ook hier echt voor een volvette stevige kwark die bijna door zou kunnen voor kaas. Niet zo'n yoghurt die vermomd is als kwark. Je proeft namelijk echt heel veel smaakverschil. 

Cheesecake au-bain-marie bakken

De cheesecake bak ik au-bain-marie. Een tip die ik heb meegenomen uit de boeken van de Engelse Hummingbird Bakery. Het blijft elke keer wel spannend of het vocht buiten de springvorm blijft en de bodem niet enorm sompig wordt. Maar het is, als het lukt, de spanning en moeite meer dan waard. Doordat de kerntemperatuur van de taart niet boven de 100 graden komt krijgt de taart een heerlijk zachte en romige structuur. Wanneer je deze techniek niet gebruikt heb je iets meer kans dat je cheesecake uitdroogt. Proberen dus!


"Voor de cheesecake zelf gebruik ik een volvette roomkaas. Het allerlekkerst vindt ik, hoewel het ook met kwark kan. Wanneer je kiest voor kwark ga dan ook hier echt voor een volvette stevige kwark die bijna door zou kunnen voor kaas en niet zo'n yoghurt die vermomd is als kwark. Je proeft namelijk echt heel veel smaakverschil."Voor 6-8 personen - Bereiding 60 minuten - Wachttijd 90 tot 210 minuten - Baktijd 1 uur - Benodigdheden springvorm 18 cm, braadslee minstens 20cm doorsnee, huishoud- of aluminiumfolie, bakpapier & thermometer.

INGREDIËNTEN cheesecake

Voor de bodem
75 g roomboter

150 g gemengde noten, geroosterd & gemalen
(ik gebruikte hazelnoten & amandelen)
2 el vanillesuiker

 

Voor de cheesecake

600 g roomkaas
60 g kristalsuiker
2 eieren
1 bloedsinaasappel

 

Voor de topping
3 bloedsinaasappels
200 g kristalsuiker
200 ml water

bereiding CHEESECAKE

*HET KONFIJTEN VAN DE BLOEDSINAASPPEL IS OPTIONEEL*

Begin met het konfijten van de bloedsinaasappel. Los hiervoor de suiker op in het water en verwarm tot een temperatuur van 60C. Snijd ondertussen de bloedsinaasappel in plakjes en konfijt deze zo'n twee tot drie uur in het suikerwater. Laat de bloedsinaasappel uitlekken en zet apart voor later gebruik. Zie tips voor de snellere optie.

*HET KONFIJTEN VAN DE BLOEDSINAASPPEL IS OPTIONEEL*


Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet deze in met roomboter. Smelt de boter voor de notenbodem. Meng deze samen met de suiker door de gemalen noten. Verdeel het over de bodem en strijk het glad. Laat het een half uur in de koelkast uitharden. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 180C. Bak de bodem in 12-15 minuten gaar. Maak ondertussen de cheesecake. Meng hiervoor alle ingrediënten voor de cheesecake door elkaar tot een homogeen mengsel. 

Zet ondertussen alvast je waterkoker aan zodat je de cheesecake au-bain-marie kunt bakken. Omwikkel de springvorm helemaal met aluminium- of huishoudfolie. Check goed dat het helemaal waterdicht is. Zet de springvorm in de braadslede en vul deze tot 5 cm onder de rand van de springvorm met het kokende water. Schuif de cheesecake in de oven, verlaag de temperatuur naar 160C en bak de taart in 60 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen voordat je de taart afwerkt. Garneer de taart met de gekonfijte bloedsinaasappel.

Tips

  • Voor een snellere versie laat je het konfijten van de bloedsinaasappels achterwegen. Houd er wel rekening mee dat de taart dan dezelfde dag op moet. Voor zover dat erg is natuurlijk ;-)
  • Met dit recept heb je een heerlijke basis voor een smaakvolle cheesecake. Met de topping kan je eindeloos variëren. 
  • Gebruik voor de vulling van de cheesecake in plaats van het rasp en sap van de bloedsinaasappel elk ander citrusvrucht. Een beetje citrus maakt een cheesecake sowieso extra lekker!

Reactie schrijven

Commentaren: 0