Wat is Matcha poeder? - Matcha chocoladerepen

Matcharepen met witte chocolade, walnoot, cranberry & kokos

Je zal het vast al wel eens eerder tegengekomen zijn of je bent net zoals ik misschien al een enorme matcha fan. Je kunt wel zeggen dat het groene poeder in grote getale is ontdekt en een enorme opmars heeft gemaakt in de food wereld. Als koffietentje kan je zelfs al bijna niet meer zonder de matcha latte. Een thee met melk en matchapoeder, afgeleid van de Chai latte. Maar wat is matcha nu eigenlijk?


Heel simpel gezegd is matcha vermalen groene thee blad uit Japan. Alvorens het blad gemalen kan worden tot het felgroene poeder wordt het eerst gestoomd, gedroogd en meestal ook nog gebakken of geroosterd. Voor het matcha poeder wordt het blad van de zogenaamde Camellia Sinensis thee gebruikt. De prachtige felgroene kleur heeft het poeder te danken aan het feit dat de blaadjes zo'n vier weken voor de oogst worden afgedekt met een groot zonwerend doek. Hierdoor worden de bladeren extra groen en ontwikkelen ze meer smaak  doordat de planten minder energie hoeven te steken in de groei. 


"Er wordt wel gezegd dat matcha de umami smaak heeft, niet perse zoet, zuur, zout of bitter. En ik  moet zeggen dat ik de smaak van matcha ook lastig te omschrijven vind. Het is echt een van die dingen die je moet proeven om te weten hoe het smaakt."


Hoe gebruik je matcha

Het poeder gemaakt van de groene thee plant is tien keer zo sterk als de gedroogde blaadjes in je theezakje. Hoewel een pot misschien prijzig is gebruik je er relatief gezien dus maar weinig van. Voor de dosering kan je 1 theelepel op 250 ml vocht aanhouden. Naast dat het poeder wordt gebruikt voor de matcha latte, is het ook enorm populair om te verwerken in smoothies en shakes vanwege de zogenaamde superfood eigenschappen. Wat mij betreft iets mindere interessant en ook niet iets waar ik veel verder over wil uitweiden. 

de smaak van matcha

Ik wil het wel nog even hebben over de smaak van matcha. Er wordt wel gezegd dat matcha de umami smaak heeft, niet perse zoet, zuur, zout of bitter. En ik  moet zeggen dat ik de smaak van matcha ook lastig te omschrijven vind. Het is vrij zacht van smaak, heeft ook wel wat zoets en doet wel wat aan de 'normale' groene thee denken. Maar dat is het toch niet helemaal. Echt een van die smaken die je moet proeven om te weten hoe het smaakt. Wanneer je net als ik niet perse geïnteresseerd in al die mega gezonde eigenschappen die matcha zou hebben waar gebruik je het dan voor? Nou er zijn 10.000 dingen waar je matcha voor kunt gebruiken, verwerk het bijvoorbeeld in ijs, gebruik het als kleurstofpoeder (hierover binnenkort meer) of verwerk het in onderstaande matcha repen. Zo verslavend lekker en ik weet zeker dat je hierna net als ik een enorme matcha fan bent.

Voor 8-10 stuks - bereidingstijd 20 minuten - wachttijd 1 tot 2 uur - benodigdheden: bakpapier & een groot cakeblik

Ingredienten matcha repen

400 g witte chocolade

75 g geraspte kokos

40 g walnoten, fijngehakt

40 g cranberries

3 - 4 tl matchapoeder

Topping matcha chocoladerepen

20 g kokosvlokken

handje vol gedroogde rozenblaadjes

Bereiding matcha repen

Bekleed een groot cakeblik met bakpapier. Smelt de witte chocolade au-bain-marie. Roer wanneer de chocolade gesmolten is alle ingrediënten voor de matcha repen door de chocolade (behalve de ingrediënten voor de topping). 

 

Giet het chocolademengsel in je bakblik. Verspreid het met een spatel en tik het bakblik nog even tegen het aanrecht. Zo wordt de bovenkant mooi glad. Bestrooi de matcha chocolade met rozenblaadjes en kokosvlokken. Laat het zo'n een tot twee uur opstijven in de koelkast alvorens je het in blokken snijd. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0