Rogge dadelbrood met yoghurttopping

Het ontbijt is voor mij misschien wel het favoriete moment van de dag. Rustig wakker worden, genietend van en bakje koffie met een heerlijk ontbijtje. Of dat nu pannenkoeken zijn, een verse croissant of een heerlijk broodje zoals dit dadelbrood met rogge. Juist omdat er helaas niet altijd tijd is voor zo'n ontspannen begin van de dag. Doordat je je toch nog een keertje te veel omdraaide, nog een paar minuten extra onder de douche stond of je kleintje zijn schoenen niet aan wilde, is het handig je ontbijt alvast voor te bereiden. Zodat zonder dat het al te veel tijd kost je toch kunt genieten van een fijn en voedzaam ontbijt.


"Dit broodje is heerlijk smeuïg en met de yohurttoping lekker fris. Ideaal om aan het begin van de week te maken, want bewaard in de koelkast blijft deze zo vier tot vijf dagen goed."Dit broodje is heerlijk smeuïg en met de yohurttoping lekker fris. Ideaal om aan het begin van de week te maken, want bewaard in de koelkast blijft deze zo vier tot vijf dagen goed. Lekker makkelijk dus als je 's ochtends wat minder tijd hebt maar toch lekker en vooral goed wilt ontbijten. Het broodje is bereid met roggevlokken, dadels en chaithee en is vrij van snelle suikers. Daarnaast is het ook eenvoudig gluten- en lactosevrij te maken. Een broodje dat zich als een kameleon aanpast aan jouw wensen dus.. 

Voor 1 cake of zo'n 12 cupcakes - bereidingstijd 30 minuten - benodigdheden cakeblik 1L, thee-ei, bakpapier & keukenmachine

INGREDIËNTEN rogge dadelbrood

12 medjoul dadels, ontpit

285 ml heet water

3 tl chai thee

75 ml melk (kan elke melk zijn die je wilt)

3 cm gember, geraspt

1 bio citroen, sap & rasp

 

1 bio sinaasappel, sap & rasp

 

200 g gemalen rogge

30 g arrow root/ mais zetmeel

1 el bakpoeder

20 g kokos

1 el kaneel

1 tl kardemom

1/2 tl nootmuskaat

Voor de yoghurttoping

150 g yoghurt

20 g kokos

2 el chiazaad

2 tl honing

1 el citroensap

TIps

  • Wil je het broodje helemaal lactosevrij maken gebruik dan in plaats van yoghurt kokos- amandel- of sojayoghurt.
  • Wil je het broodje glutenvrij maken gebruik dan bijvoorbeeld quinoavlokken of rijstvlokken.
  • Je kunt het dadelbrood in de koelkast zo'n 4 tot 5 dagen bewaren. 

bereiding rogge dadelbrood

Verwarm je oven voor op 180C. Vet je cakeblik in en bekleed deze met bakpapier. Doe de chai thee in een (of twee) thee-ei en zet deze in de 285 ml heet water. Doe de dadels erbij en laat het tien minuten trekken. Verwijder na tien minuten het thee-ei. Doe de dadels samen met het hete water (nu chai thee) in de keukenmachine. Maal het tot fijn pulp.

 

Voeg de melk het citroen- en sinaasppelsap en rasp toe. Zet de keukenmachine nog even aan tot alles goed vermengt is. 

 

Doe in een ander kom alle droge ingrediënten. Voeg deze bij het natte mengsel en roer alles goed door totdat je een soort papje hebt. Schep dit in je cakeblik en bak het brood in 25 tot 30 minuten gaar. Laat het brood helemaal afkoelen.

 

Doe ondertussen alle ingrediënten voor de yoghurt in een kom. Meng het goed door en laat de yoghurttopping minimaal tien minuten wellen. Het chiazaad heeft namelijk even tijd nodig een soort gelatine laagje te vormen waardoor het mengsel wat steviger wordt. Smeer de yoghurt op het afgekoelde dadelbrood. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0