Valentijn - bavarois hartjes

Ik denk dat velen met mij niet zo'n enorme Valentijnfan zijn. Of misschien bevind ik me in een soort bubbel waarbij alle mensen om mij heen ook een beetje anti gevoelens hebben. Maar of je nu een Valentijns lover bent of niet, deze heerlijke bavarois gebakjes zijn hoe dan ook zeer verleidelijk om te maken. Superleuk voor Valentijn maar ook voor bijvoorbeeld moederdag of om te vieren dat jij en je lief zoveel jaar bij elkaar zijn. Los daarvan kan je deze prachtige liefdes verleiders natuurlijk in elke andere vorm maken zodat je deze ook aan minder geliefde personen kunt serveren ;-)


De yoghurt bavarois voor dit liefdes gebakje is echt een eitje om te maken. Wanneer je deze eenmaal hebt gemaakt ga je dit recept veel vaker gebruiken. Het is namelijk perfect als toetje. Heerlijk fris en het combineert met 10.001 smaken. Ik heb de yoghurt citroen bavarois in dit recept gecombineerd met een blauwe bessen bavarois. Mijn favoriete combi maar je kan natuurlijk los gaan met elk ander fruit van aardbei tot framboos of kersen. 


"Voor de bodem gebruik ik een andere basic, namelijk kapsel (ook wel biscuit genoemd). Een zachte dunne cake die veelal fungeert als bodem voor bavarois of mousse gebak."


Hoewel de blauwe bessen bavarois wellicht wat spannender is om te bereiden vanwege de fruitanglaise om het zo maar even te noemen (waarbij je warm fruit over een eidooier giet), is het in mijn keuken ook een veelvuldig gebruikt recept. Juist omdat je er zo heerlijk mee kunt variëren en je het makkelijk in veel verschillende vormen kunt gieten. Beide ideale basisrecepten dus die je zeker aan je bakskills moet toevoegen. 

Biscuit beslag

Voor de bodem gebruik ik een andere basic, namelijk kapsel (ook wel biscuit genoemd). Een zachte dunne cake die veelal fungeert als bodem voor bavarois of mousse gebak. Je kunt dit recept voor biscuit ook gebruiken om bijvoorbeeld cakerolls te maken. De decoratie bestaat voornamelijk uit witte chocolade. Voor een mooi resultaat breng je de chocolade op temperatuur voordat je deze in de gewenste vorm giet of er mee gaat schrijven. Hoe je dat doet lees je hier.

Valentijn Winactie!

Omdat liefde is om te delen (*zwijmel zwijmel blugh*) heb ik een super mega leuke winactie! Je kunt namelijk zo'n leuke hartjes bakvorm en een zakje rozenblaadjes winnen zoals op onderstaande foto. Ik geef twee van dit soort pakketjes weg. Wat moet je er voor doen?

Like mijn Facebook pagina en volg mij op Instagram (als je dit nog niet deed), Deel de actie en laat een berichtje achter onder de winactie op Facebook of Instagrom. Ik ben namelijk heel benieuwd waarom jij deze bakvorm en de rozenblaadjes zou moeten winnen!

Voor 10-12 gebakjes of voor 1 taart met een doorsnede van 22 cm - bereidingstijd 2 uur - benodigdheden hartjesvorm - spuitzak

INGREDIËNTEN kapsel

100 g ei (ongeveer 2 eieren)

65 g amandelmeel

65 g poedersuiker

10 g bloem

 

65 g eiwit (ongeveer 2 eieren)

10 g kristalsuiker

INGREDIËNTEN blauwe bes bavarois

2 blaadjes gelatine

250 g blauwe bessen (diepvries is prima)

50 g eidooier (ongeveer 3 dooiers)

40 g suiker

200 ml slagroom (30% vet)

INGREDIËNTEN yoghurt bavarois

3 blaadjes gelatine

2 biologische citroenen, sap & rasp

250 ml volle kwark

125 ml slagroom (30% vet)

125 g kristalsuiker

INGREDIËNTEN topping

300 g witte chocolade

Rozenblaadjes (optioneel)

Tips

  • Je kunt de gebakjes makkelijk een paar dagen van te voren maken en in de vriezer bewaren. Haal ze een dag voordat je ze wil gaan serveren uit te vriezer en zet ze in de koelkast om te ontdooien. 
  • Heb je niet gelijk 10-12 gebakjes nodig bewaar wat je niet nodig hebt dan goed verpakt in de vriezer. De bavarois blijft nog zo'n 2-3 maanden lekker. 
  • Vervang de blauwe bessen door ander fruit, van frambozen tot bramen of kersen. 

Bereiding kapsel

Verwarm de oven voor op 180C. Klop een ei met het amandelmeel in je keukenmachine of met de handmixer tot een bleek en luchtig mengsel. Voeg dan het andere ei en de poedersuiker toe. Laat nog even door kloppen tot alles goed opgenomen is. Spatel dan het bloem erdoorheen.

 

Klop in een andere kom het eiwit stijf voor de merengue. Voeg zodra er golfjes ontstaan in het eiwit de suiker toe. Blijf door kloppen totdat je een spierwit mengsel heb..

 

Spatel het eiwit door het ei-amandelmengsel doe dit voorzichtig maar zo snel mogelijk zodat het beslag luchtig blijft. Verdeel het mengsel over twee met bakpapier bekleedde bakplaten. Bak het kapsel in 7-8 minuten gaar.. Wanneer je het uit de oven haalt moet de cake een beetje terugveren. Laat het biscuit afkoelen alvorens je er de vormpjes uitsnijd die je nodig hebt.

Bereiding blauwe bessen bavarois

Week voor de blauwe bessen bavarois de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in een kom koud water. Verwarm de blauwe bessen in een steelpan tot ze zachtjes aan de kook komen. Blijf ondertussen wel roeren.

 

Meng in een ruime kom het eidooier met de kristalsuiker door elkaar. Voeg en flinke scheut (ongeveer een derde) van de warme blauwe bessen toe.. Roer het gelijk goed door, je bent de eieren nu familie aan het maken. Wanneer je niet gelijk roert of te snel te veel van de warme blauwe bessen toevoegt krijg je scrambled egss, opletten dus!

 

Giet nu het eidooier bessenmengsel terug bij de blauwe bessen in de pan. Zet deze om middelmatig vuur. Blijf roeren met je pollepel totdat het mengsel indikt. Dit duurt zo'n 5-10 minuten. Test het door een streep op de achterkant van je pollepel te zetten. Wanneer deze niet doorloopt is je mengsel goed en haal je de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer deze door de blauwe bessen totdat deze is opgelost.

 

Giet het blauwe bessenmengsel in een schone kom en laat deze afkoelen tot deze ongeveer kamertemperatuur heeft bereikt. De gelatine moet niet opgestijfd zijn, maar het moet voldoende afkoelen om de slagroom niet te laten schiften. Klop de slagroom tot lobbig en meng dit met het blauwe bessen mengsel. Je bavarois is nu klaar! Vu je vormpjes voor de helft met de bessen bavarois en laat het een uur opstijven in de vriezer of zo'n twee uur in de koelkast. 

Bereiding yoghurt bavarois

Week voor de yoghurt citroenbavarois de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in koud water. Verwarm het citroensap met de rasp in een steelpan. Los de gelatine blaadjes hierin op en laat het iets afkoelen voordat je het door de kwark roert. 

 

Klop de slagroom lobbig. Spatel deze door de kwark. Je yoghurt (of eigenlijk kwark) bavarois is nu al klaar! Snel he?! 

 

Vul je vormpjes af met de yoghurt bavarois en dek ze af met een kapselbodem. Laat het zo'n twee tot vier uur opstijven in de vriezer. In de koelkast kan ook maar dat is wat lastiger met de gebakjes uit de vorm halen. Dit gaat het soepelst als ze stijf bevroren zijn.

Bereiding topping

Smelt voor de topping de witte chocolade au-bain-marie en breng deze op temperatuur (hoe dat werkt lees je hier). Vul je spuitzak met chocolade. Maak druppels over de randen van de hartjes. 

 

Wil je nog meer decoreren? Probeer te schrijven met je spuitzak, je kan het gelijk op je gebakje doen of doe het op een bakpapier. Dan mag het ook nog fout gaan ;-) Hoe ik de chocoladehartjes maak lees je hier. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0