Wat is au-bain-marie verwarmen

Je komt het vaak tegen in bakrecepten, au-bain-marie verwarmen van voornamelijk chocolade. Maar wat is het nou eigenlijk en hoe moet het? Ik leg het aan je uit! Want het is supermakkelijk en helemaal niet nodig om je magnetron te gebruiken, liever niet zelfs want daarmee kan je de temperatuur van je chocolade niet goed controleren. 

Voor het au-bain-marie verwarmen van je chocolade heb je slechts vier dingen nodig; een pan, water, een hitte bestendige kom en natuurlijk chocolade in wit, melk of puur. Belangrijke aspecten om rekening mee te houden wanneer je chocolade gaat smelten is dat je de chocolade niet te warm wilt laten worden. Max zo'n 40C tot 45C.. Het tweede punt is dat je maar een klein laagje water in de pan moet doen. Het is de bedoeling dat de chocolade smelt door de damp van het water, de kom mag het water dus niet raken omdat de chocolade dan al snel te heet wordt. Onderstaand een tekeningetje van hoe het er ui zou moeten zien.


"Voor het au-bain-marie verwarmen van je chocolade heb je slechts vier dingen nodig; een pan, water, een hitte bestendige kom en natuurlijk chocolade in wit, melk of puur."


Chocolade op temperatuur brengen

Zodra je chocolade gesmolten is kan je het verwerken in je beslag voor bijvoorbeeld brownies of cake. Wil je het gebruiken voor het maken van chocolaatjes of ter decoratie dan is het het beste om de chocolade op temperatuur brengen. Hierdoor krijg je namelijk krokante en glanzende chocolade.. Stort hiervoor twee derde van de gesmolten chocolade uit op een marmeren plaat. Deze beweeg je met een spatel heen en weer totdat de chocolade is afgekoeld naar een temperatuur tussen de 29 en 31 graden (wit 29C, melk 30C, puur 31C). Dan voeg je de afgekoelde chocolade bij de nog warme chocolade in de kom. Roer dit goed door voordat je het gaat verwerken tot chocolaatjes of bonbons bijvoorbeeld.