Werken met gelatine

Gelatine, bij de workshops die ik gaf voor De Keuken van de Koning hoorde ik vaak 'oh daar heb ik nog nooit mee gewerkt' of 'ik durf er niet zo goed mee te werken'. Ik hoop dat dit na mijn uitleg over het werken met gelatineblaadjes helemaal voorbij is, want het is echt niet ingewikkeld. Ik ga je helpen om over deze bakdrempel heen te stappen want wanneer je gelatine eenmaal gebruikt gaat er een hele wereld voor je open; van panna cotta, tot bavarois of citroenmerenguetaart. Het zit in meer baksels dan je denkt.

Natuurlijk blijft het wel altijd spannend of het goed opstijft, daarom mijn eerste tip gebruik blaadjes in plaats van poeder, deze hebben namelijk een krachtigere werking, zijn makkelijker in gebruik en beter verkrijgbaar. Daarnaast zal je al snel merken, wanneer je het vaker gebruikt, dat het eigenlijk niet zo vaak misgaat. In mijn bakgeschiedenis heb ik welgeteld een herinnering waarbij mijn taart is ingestort, uitgespreid over zo'n tien jaar is dat wat mij betreft zeker het risico waard ;-)


"Voor een liter vloeistof heb je zo'n 12 blaadjes gelatine nodig. Je weekt de blaadjes gelatine voor gebruik minimaal 10 minuten in een kom koud water. "


Gelatineblaadjes dus; je gebruikt ze voor het opstijven van bijvoorbeeld je bavarois (voor Valentijn schreef ik een recept voor bavaroisgebakjs) of panna cotta. Voor een liter vloeistof heb je zo'n 12 blaadjes gelatine nodig. Je weekt de blaadjes gelatine voor gebruik minimaal 10 minuten in een kom koud water. Langer mag ook. De gelatine knijp je vervolgens goed uit en los je op in een warme vloeistof.. Met onderstaand recept voor fruitgels zie je op een snelle en makkelijke manier hoe gelatine werkt. De fruitgels zijn overigens superleuk ter decoratie van je taart of gebak of ook heerlijk wanneer je het voor een toppinglaagje gebruikt op bavarois of panna cotta.


Voor 20-25 stuks - benodigdheden siliconen bobonvorm - bereidingstijd 20 minuten

INGREDIËNTEN fruitgel

75 g frambozen, sinaasappel (in stukjes) of ander fruit

50 ml water

15 g (vanille)suiker

1,5 gelatine blaadje (3 gram)

Bereiding fruitgel

Week de gelatine minimaal 10 minuten in een kom koud water. Verwarm ondertussen de frambozen met de suiker en het water au-bain-marie tot de suiker is opgelost.

 

Knijp de gelatine uit en roer deze door het frambozenmengsel. Roer goed door tot de gelatine volledig is opgelost. Je ziet het tijdens het roeren langzaam wegsmelten.

 

Giet niet je vormpjes vol met de fruitgel en laat het minimaal twee uur opstijven. Zet ze bij voorkeur in de vriezer dit is het makkelijkst met de fruitgel uit de vorm halen.

TIps

  • Varieer met soorten fruit, je kan ook hier weer vrijwel alles gebruiken wat je lekker vindt.
  • gebruik de fruitgel als topping voor bijvoorbeeld een bavarois gebakje of panna cotta.
  • De fruitgels in deze vormpjes zijn heel leuk ter decoratie van een taart, gebak of dessert maar ooklekker door de yoghurt.